1. Have an Interesting Snippet to Share : Click Here
    Dismiss Notice
  2. What can you teach someone online? Tell us here!
    Dismiss Notice
  3. If someone taught you via skype, what would you want to learn? Tell us here!
    Dismiss Notice

Eeya Sombu, Kal Satti

Discussion in 'Posts in Regional Languages' started by jayasala42, May 26, 2019.

  1. jayasala42

    jayasala42 IL Hall of Fame

    Messages:
    4,650
    Likes Received:
    9,357
    Trophy Points:
    408
    Gender:
    Female
    ஈ யச்சொம்பு
    எவர்சில்வர் கண்டு பிடிக்காத நாட்களில் புளிப்பு சாமான்கள் சமைக்க கல் சட்டியும் ஈயச்சொம்பும் மட்டுமே இருந்தன.
    உணவு வகைகளில் வாசனைக்கு முக்யத்துவம் அளிப்பது ரசம் .வாய் குறுகலான ஈயச்சொம்பு ரசத்துக்காகவே தயாரிக்கப்பட்டது.
    ஈயத்துக்கும் கான்செர் வியாதிக்கும் தொடர்பு உள்ளதாக விஞ்ஞான பூர்வமாக நிரூபிக்கப் படவில்லை.ஆனால் ஈயத்தின் விலை மிக மிக அதிகம்.ஒரு லிட்டர் ஈயச்சொம்பு கனமாக உள்ளது ரூ 1500
    ஈயச்சொம்பை கோபத்தினால் வீசி எறிந்த ஆண்களும்,குமட்டி அடுப்பில் ஈயச்சொம்பில் ரசம் வைத்து மறந்து போய் ஈ யச்சொம்பு(உருகி) சொம்பு,ரசம், வாழ்க்கை யாவற்றையும்
    தொலைத்த பெண்களும் உண்டு.தற்காலத்திலும் வாழ்க்கை தொலைகிறது.ஆனால் பழி ஈயச்சொம்பின் மீது விழுவதி்ல் லை.இப்போது கூட சொம்பு shapeல்
    உள்ள பாத்திரங்களில் ரசம் வைக்கிறார்கள்.
    ஈயம் தயிர் உறைய வைப்பதற்கும் உகந்தது .

    கல் சட்டி
    ஈயச்சொம்பு ரசம் போல கல் சட்டியில் வைத்த வற்றல் குழம்பும் பிரசித்தி.50,60 வருடம் முன்னால்
    ஸ்ரீரங்கம் சுவர்க்க வாசல் திருநாளில் ரங்கவிலாசம் வாசலில் ஏராளமான கல் சட்டி கடைகள் இருக்கும் .
    கல் சட்டியைப் பழக்குவதே ஒரு கலை.கல் சட்டியில் மஞ்சளும் விளக்கெண்ணை யும் பூசி தண்ணீர் மட்டும் வைத்து கொதிக்க வைப்பார்கள் .மறு நாள் உமி போட்டு தேய்த்து,மறுபடி நீர் மட்டும் சுட வைப்பார்கள்.இதுமாதிரி 10 நாட்கள் செய்த பிறகே கல் சட்டியில் சமைக்க முடியும்.கல் சட்டி 'பழகின சட்டி' என்று பெயர் பெரும்.
    லேகியம்,கஷாயம் வைப்பதற்கான சிறு சட்டிகள்,வற்றல் குழம்பு வைப்பதற்கென்றே தயாரிக்கப்பட்ட அடி உருண்டையாக உள்ள சட்டிகள் ,சாம்பார் சட்டிகள்,மூடி போட்ட உப்பு புளி வைப்பதற்கான சட்டிகள்,வடு மாங்காய் போடுவதற்கான பெரிய கல் பானை வரை வீடு நிறைய கல் சட்டிகள் நிறைந்திருக்கும்.5 அல்லது 6 பெண்கள் இருந்தால் கல் சட்டிகளைப் பழக்கிக் கொடுக்கவே அம்மாவுக்கு நேரம் சரியாக இருக்கும்.
    கல் சட்டியின் அடிக்குழம்பில் சாதம் பிசைந்து அம்மா அன்புடன் ஆளுக்கு ஒரு கை போடுவது அலாதி தான் .
    பழகின கல் சட்டி அவ்வளவு எளிதில் உடையாது. But it is brittle.It has to be handled carefully.
    கல் சட்டியை வட்டமாக உடைத்து தேய்த்து 'பாண்டி'விளையாடவும்,தக்ளி (நூல் நூற்கும்) செய்யவும் பயன் படுத்துவார்கள்.
    'கல்சட்டிக்கும் ஈயச்சொம்பிற்கும் விவாதம்,' ' EVERSILVER-NEVER SILVER'
    போன்ற தலைப்புகளில் பட்டி மன்றம் நடை பெறும்.
    good old days!
    'சட்டி உடைந்தது ,விட்டது பாடு " என்று வீட்டில் இருந்த கடைசி கல் சட்டியை உடைத்துவிட்டு நினைவு நாள் கொண்டாடுபவரும் இருக்கிறார்கள்.
    Jayasala 42
     
    kkrish, Agathinai and Thyagarajan like this.
    Loading...

  2. Thyagarajan

    Thyagarajan IL Hall of Fame

    Messages:
    5,111
    Likes Received:
    5,515
    Trophy Points:
    445
    Gender:
    Male
    :hello:I learnt from my mother how to carefully use eeya sonu and kal chatti and enjoyed the manathangkali vettha kozhmbu and rasam prepared in those vessels.
    The song satti sutadhada kai vita Thad crossed the mind.
    Thanks for nostalgia.
    Regards.
     
    Amulet and Anusha2917 like this.
  3. Amulet

    Amulet IL Hall of Fame

    Messages:
    3,150
    Likes Received:
    5,062
    Trophy Points:
    408
    Gender:
    Female
    Last edited: May 27, 2019
    Agathinai and Thyagarajan like this.
  4. jayasala42

    jayasala42 IL Hall of Fame

    Messages:
    4,650
    Likes Received:
    9,357
    Trophy Points:
    408
    Gender:
    Female
    Dear Shri Thyagarajan Sir,
    Now a days many girls don't know what kalsatti is.My DIL has eeya sombu and uses it in US to make rasam.Very glad to know that you have known the art of using both these vessels.
    jayasala 42
     
    Thyagarajan likes this.
  5. jayasala42

    jayasala42 IL Hall of Fame

    Messages:
    4,650
    Likes Received:
    9,357
    Trophy Points:
    408
    Gender:
    Female
    Dear Madam Amulet, Your response has valuable information. You analyse so well that we get lot of allied information on many subjects. I am also very inquisitive. But as age advances , many unwelcome guests( diseases) always stay with us on permanent basis , as they have rent free accommodation in our body. As a result enthusiasm diminishes ,though I would like to maintain the same.I am honoured by your response.
    Jayasala 42
     
    Amulet and Thyagarajan like this.
  6. Vedhavalli

    Vedhavalli Platinum IL'ite

    Messages:
    702
    Likes Received:
    1,013
    Trophy Points:
    263
    Gender:
    Female
    Nice snippet mam. So much to learn from those days. Now a days kids from LKG UKG buy projects from outside vendors. No one has patience to create analyse and learn and take pleasure from simple things. Blame on tech...
    New information from kalchati to talcum powder!! Never knew this.
    Pls share more.
    Cast iron and Mannchatti It's so popular again
     
  7. jayasala42

    jayasala42 IL Hall of Fame

    Messages:
    4,650
    Likes Received:
    9,357
    Trophy Points:
    408
    Gender:
    Female
    Dear vedhavalli,
    Thank you very much for the response.
    Jayasala 42
     
  8. kkrish

    kkrish Finest Post Winner

    Messages:
    5,599
    Likes Received:
    9,970
    Trophy Points:
    438
    Gender:
    Female
    Interesting article on kalchatti.
    My mom once bought a kalchatti from Samayapuram when I was a child and I remember that "vattha kuzhambu" would taste so good even after 2-3 days.
    My mil used so many kalchatti, and I always felt her food always tasted better than what I was used to. She would soak vadumangai in kalchatti and also keep the ground wheat batter in kalchatti, for preparing wheat halwa during deepavali.

    Nowadays when I use slow cooker, the glazed ceramic pot reminds me of kalchatti.
     
  9. jayasala42

    jayasala42 IL Hall of Fame

    Messages:
    4,650
    Likes Received:
    9,357
    Trophy Points:
    408
    Gender:
    Female
    Dear KKrish,
    Thank you for sharing your memories regarding kalchatti.Now even in Srirangam,there are not many kalchatti shops, as people have switched over to gas stoves.
    Jayasala 42
     
    kkrish likes this.

Share This Page